Kedu.ro

Key education

Salcia

Publicat de

SÁLCIE, sălcii, s. f. Numele mai multor specii de arbori și de arbuști cu ramuri lungi, subțiri și mlădioase, cu frunze lanceolate și cu flori galbene-verzui dispuse în mâțișori, care cresc la marginea apelor (Salix); arbore aparținând uneia dintre aceste specii. ◊ Compus: Salcie plângătoare (sau -pletoasă) = varietate de salcie cu ramuri foarte lungi, flexibile și plecate în jos (Salix babylonica). [Pl. și: salcii. – Var.: sálce s. f.] – Lat. salix, -icis.
Salcia (Salix alba) este o plantă ce face parte din genul Salix, ce cuprinde aproximativ 400 de specii de arbori și arbuști foioși, originari din zonele temperate și reci ale Emisferei Nordice. Înălțimea lor diferă în funcție de specie, de la 6 cm (Salix herbacea), până la 30-40 m (Salix alba, Salix babylonica).

salcia

Sursa foto: wikipedia.org

Prezintă o scoarță subțire, flexibilă, încărcată de sevă, ce conține un procent ridicat de acid salicilic (cu efecte astringente și antireumatismale, antiseptice și antiinflamatoare, tonice și sedative). Pe lângă aceasta, coaja de salcie are în compoziție și vitamine, minerale, tanin, lipide, amidon, celuloză, proteine, ceară, răşini, oxalaţi, fragilină, salicortină.
Simbol al nemuririi şi castităţii, salcia era folosită în numeroase pratici terapeutice, pentru sănătatea animalelor, pentru belşugul culturilor ori împotriva calamităţilor naturale. Se pare că energia pozitivă degajată de salcie este capabilă să refacă organismul, să alunge migrenele şi să relaxeze. În preajma salciei trec senzaţiile de furie sau oboseală.

Pentru folosirea terapeutică se utilizează frunzele și florile de tip masculin (mâţişorii), precum și scoarța ramurilor tinere de 2 și 3 ani. Primăvara este cea mai potrivită perioadă pentru recoltarea scoarței preţioase de salcie și a frunzelor suculente, verzi de salcie.
Se utilizează în scop terapeutic sub formă de decoct, pulbere, ceai și comprese.
Preparatele obținute din scoarța salciei albe sunt utilizate:
- pentru calmarea durerilor, în afecțiunile reumatice;
- în insomnii, în combaterea febrei;
- în tratarea stărilor de iritabilitate nervoasă și de anxietate;
- în dismenoree, dureri musculare, nevralgii;
- în stomatite;
- în tratarea gutei, artritei, artrozei, tendinitei, sciaticii și a puseelor reumatismale;
- în tratarea gripei, răcelii sau a durerilor de oase.
Ceaiul se poate folosi și pentru tratarea bătăturilor, mătreții și pentru stimularea creşterii părului. Un decoct din coajă de salcie poate fi util și el în tratamentul calozităților și al bătăturilor.
Extractul de scoarță de salcie are efecte vasodilatatoare și antioxidante, previne depunerea de grăsimi și de colesterol pe vasele de sânge, pe arterele coronare și previne îngroșarea lor, fiind folosit pentru prevenirea unui infarct.
Frunzele salciei exercită, de asemenea, un efect analgezic și antiinflamator. Pentru mușcăturile de insecte, o frunză proaspătă și curată, aplicată prin frecare pe locul înţepăturii, asigură o calmare rapidă a simptomelor.
Pentru afecțiunile gurii și gâtului se poate face gargară cu un decoct concentrat de salcie sau cu oțet diluat de coajă de salcie, benefice în tratarea gingivitei, aftelor, stomatitei, laringitei și mirosului neplăcut al gurii.
Salcia albă nu numai că ameliorează crampele menstruale, ci și vindecă simptomele sindromului premenstrual. Cu toate acestea, se recomandă a se consuma înainte de startul menstruației și nu după apariția acesteia, pentru că poate spori sângerarea.

Precauții:
- administrarea unei doze prea mari de salcie albă poate duce la manifestări neplăcute cum ar fi amețelile, vărsăturile, cefaleea, greţurile, convulsiile şi diareea;
- preparatele din salcie sunt contraindicate persoanelor care suferă de astm bronșic, boli renale și dermatite;
- produsele din scoarță de salcie albă ar trebui să fie evitate de persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală recentă;
- scoarța de salcie albă cosumată împreună cu aspirina, beta-blocantele, diureticele sau magneziul poate spori efectele acestor substante și poate contribui la aparitia reacțiilor adverse; de asemenea, nu trebuie utilizată în paralel cu alte medicamente care încetinesc coagularea sângelui (anticoagulante), deoarece acest lucru crește riscul de hemoragie necontrolată;
- salcia albă nu este recomandată gravidelor și femeilor care alăptează, nici copiilor cu vârste sub 12 ani.

 

Mai multe din această categorie: « Cimbrișorul Lemnul-dulce »