Lucru manual

Natura a fost dintotdeauna vălul de frumuseţe vie revărsat asupra lumii de Creatorul ei. Într-adevăr, nu se poate contempla natura, nu se poate vorbi ori scrie despre natură fără să te gândeşti la Dumnezeu, la iubire, la frumuseţe. Altfel spus, natura este urma paşilor lui Dumnezeu. Sau, după cum medita cineva, „ peisajul este o caligrafie a lui Dumnezeu”.

Ne este de-atâta trebuinţă un colţişor de natură... Omul îndepărtat de natură nu spun că nu este deplin, dar cu siguranţă sărăceşte. Insuflând energie, bucurie, echilibru, natura ne este prieten şi sfetnic, hrană şi cămin deopotrivă, dacă ştim s-o înţelegem, s-o folosim, să ne-o apropiem.

Fiecare bucăţică, oricât de minusculă, din leagănul acesta de bogăţie pământească are menirea sa, are farmecul său.

Secretul unei vieţi durabile a planetei este valorizarea resurselor, folosirea lor optimă.

Pentru copii, preţuirea şi grija faţă de diverse elemente ale naturii se poate cultiva de la vârste foarte fragede, prin plimbări în aer liber, prin familiarizarea cu unele specii de plante, prin jocul cu unele animale domestice, prin creşterea în familie a unui animal de companie etc.

În rândurile ce urmează, voi descrie, pe scurt, o modalitate plăcută şi creativă de a insufla interesul şi pentru natură şi de a dezvolta imaginaţia, îndemânarea şi răbdarea copiilor, indiferent de vârstă.

Folosind în mod constructiv timpul liber, cei mici pot fi realmente captivaţi dacă, alături de părinţi sau dascăli, acasă ori în sala de clasă, vor învăţa să culeagă, să strângă şi să păstreze diverse elemente din natură, iar mai apoi să le dea utilitate prin confecţionarea de obiecte de ornament. Realizând decoraţiuni originale şi împodobind camera lor ori sala de clasă, copiii vor căpăta mai multă încredere în ei, îşi vor exersa atenţia şi fantezia canalizându-şi energia pe o activitate de efort fizic redus, dar binevenită în procesul educativ.

fluturas

Joacă ... de sărbătoare

Constatăm, experimental, că toate sărbătorile - pe care le aşteptăm  - sunt întotdeauna precedate de pregătiri. Negreşit.
Nu aşteptăm sărbătoare (oricare ar fi aceasta) fără o pregătire prealabilă, oricât de măruntă. Pregătirile sunt, de fapt, modul concret de a ne exprima aşteptarea - o aşteptare activă, aşadar.

Fie că ne gândim la o pregătire psihică, emoţională, spirituală, fie că ne referim la cea materială - pregătirea devine esenţială. De ea depinde, practic, intensitatea cu care percepem, resimţim sărbătoarea în sine. Amploarea pregătirii este, deci, direct proporţională cu importanţa pe care o atribuim, la nivel personal, sărbătorii.

Când vine vorba despre articole vestimentare învechite, cu toţii avem în minte cel puţin câte o piesă vestimentară din garderoba personală pe care am încetat de multă vreme s-o mai purtăm şi pe care n-o vom mai folosi, probabil, niciodată.

Fie că este vorba de o fustă demodată, de un pantalon prea strâmt, de o bluză mai purtată, ori de haine care pur şi simplu nu ne mai plac, acestea toate merită o ultimă şansă. Iar dacă nostalgia unora dintre ele ne mai încearcă încă şi nu ne lasă nicicum să le înstrăinăm (nici măcar unor persoane nevoiaşe), le putem „reînsufleţi” şi transforma în obiecte utile sau în accesorii la modă.

gentuta umar

Încercând să dăm un chip nou unor hăinuţe mai vechi, ne putem lăsa liberă imaginaţia şi putem confecţiona articole practice, care să aducă bucurie, nouă sau celor dragi nouă.

 Din bucăţile de materiale reutilizabile, putem confecţiona lucruri variate: