Scoaterea petelor

Petele de ceară de pe haine / covor etc. se scot aşezând o coală de hârtie albă deasupra lor şi apoi trecând fierul de călcat încins pe deasupra hârtiei. Procedeul se va repeta de câte ori este nevoie, deplasând foaia de hârtie deasupra petelor. Astfel, ceara se va topi şi va fi absorbită de foaia de hârtie.

Petele de fructe de pe hainele albe se scot cu lapte, înmuindu-se pentru circa 30 minute locul pătat în lapte, apoi spălând normal hainele şi limpezindu-le.

Petele de rugină se scot cu zeamă de lămâie fierbinte sau cu sare de lămâie amestecată cu sare de bucătărie, frecându-se întâi locul afectat, apoi spălându-se normal.

Petele de sânge se scot prin înmuierea imediată, în apă rece în care se adaugă sare de bucătărie. Ulterior, se spală normal şi se clăteşte.