Kedu.ro

Key education

Cimbrișorul

Publicat de

CIMBRIȘÓR s. m. Plantă erbacee cu flori roșii-purpurii sau albe și cu frunze aromate, folosite în medicină pentru infuzie.
Cimbrișorul (Thymus serpyllum) este o specie de plante perene din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz și violet, rar albe, care înflorește vara-toamna. Este rudă cu cimbrul de câmp, (Thymus vulgaris) care mai este numit tămâiță sau iarba cucului. Cimbrișorul crește in zona montană, pe pajiști sau pășuni alpine, în locuri mai greu accesibile precum stâncăriile.


cimbrisorulSursa foto: wikipedia.org

Originea latinescului „Thymus” se presupune că vine din grecescul „thyo”, ce înseamnă parfum. O altă interpretare a etimologiei sale ar fi grecescul „thymos”, adică forţă, curaj, putere.
Cimbrișorul este cunoscut din antichitate, la început era folosit ca plantă medicinală, în tratarea depresiilor și durerilor de cap, iar mai tarziu și ca plantă condimentară. Era utilizată în Evul Mediu de domnițe pentru a-și împodobi eșarfele; de slavi ca plantă de cult, cu puternice semnificații teologice; în medicina empirică fumul de cimbrișor trata insomnia, tusea și tuberculoza.
Se folosește atât pentru condimentarea alimentelor cât și pentru prepararea unor ceaiuri, decocturi, tincturi și uleiuri în medicina naturistă. Este ideal ca și ingredient în: tocănițe, fripturi, pește, legume, creme, sosuri de brânză, pâine, supe, salate, sucurile și băuturile din fructe. Este un bun aromatizant pentru ulei, oțet, dar și pentru vin. Este o sursă de nectar pentru albine.
Se recoltează partea aeriană ierboasă a plantei în perioada de înflorire.

Conține: timol, carvacrol, acizi cafeic şi rozmarinic, tanin, serpilină, luteina, glicozide, ulei eteric, cimen, pimen, felandren, terpine, cariohilen, cardinen, mircen, terpinolen, saponine, compuși oxigenați, alcooli, ulei gras, acid cafeic, acid rozmarinic.

 Proprietăți terapeutice:
Are o acțiune diuretică și antiseptică intestinală, dar se recomandă ca stomahic-aromatic în tusea spastică, convulsivă și astmatică.
Este un puternic antiseptic, antispastic, diuretic și deparazitar. Parfumul său ajută la desfundarea nasului, iar sub formă de inhalații calmează sinuzitele. Ajută la combaterea oboselii și scurtează durata perioadei de convalescență. Favorizeaza digestia, iar prin acțiunea sa antispasmodică calmează colicile. Sub formă de decoct sau infuzie, poate ajuta în tratarea colitelor și a constipației. Pentru rănile care se vindecă greu, aplicarea de ulei de de cimbru sau comprese cu extract de cimbru pot ajuta la vindecare. Este util în cazul femeilor care au dereglări menstruale. Este, în acelaşi timp, tonic nervos şi reconfortant general. Ajută în cazul durerilor de cap, migrenelor, epilepsiei. Ceaiul de cimbrișor este un bun stimulent al secreției lactate. Extern, cimbrisorul poate fi întrebuințat și in băi aromatice care liniștesc sistemul nervos, durerile provocate de reumatism și guta.
Se folosește, de asemenea, în cosmetică și în industria parfumurilor.

Precauții:
- nu se recomandă gravidelor, pentru că poate grăbi naşterea;
- nu se recomandă nici în cazurile de gastrită sau enterită, esofagită sau insuficienţă hepatică;
- excesul de cimbrişor poate provoca afecţiuni gastro-intestinale şi uneori excitare nervoasă urmată de depresie.

 

Mai multe din această categorie: « Cimbrul Salcia »