Kedu.ro

Key education

Recomandări destinaţii turistice

În cadrul acestei secţiuni a site-ului, dorim să vă oferim, orientativ, sugestii privind posibile destinaţii de vacanţă şi locuri de vizitat din România.

Aveţi ocazia de a alege unde să petreceţi timpul liber alături de familia dumneavoastră, bucurându-vă totodată de peisajul local şi de specificul regiunilor pentru care optaţi.

Conţinutul articolelor reprezintă opinia subiectivă a noastră, a autorilor, referitoare la zonele prezentate, incluzând numai fotografii surprinse personal din ţinuturile respective.

Cuprinsul secţiunii va fi îmbogăţit, treptat, cu locuri cât mai variate de pe întreg teritoriul ţării.

În alegerea locului potrivit pentru petrecerea vacanţei sau a concediului, o familie ia adesea în considerare ca destinaţia să fie atât pe placul copiilor, dar şi pe gustul adulţilor.

Chiar dacă este vorba despre o vacanţă scurtă ori de una cu un buget redus, scopul urmărit este acelaşi - de a aduce un strop de relaxare, de odihnă, de natură, de a conferi încărcare sufletească şi fizică, deopotrivă.

O destinaţie fascinantă şi unică prin măreţia sa, care îi va putea împăca pe toţi cei dragi ai casei şi le va oferi o vacanţă reuşită, feerică, pe timp de vară, este Cheile Buţii din Munţii Retezat.balcon2

Munţii Retezat se dezvăluie, drumeţului curios, ca o adevărată bijuterie a naturii, fiind renumiţi prin natura sălbatică, prin vârfurile semeţe, prin mulţimea de lacuri glaciare (peste 80 la număr) şi prin abundenţa de specii de plante şi animale rare care îi populează.

Celor care nu au ajuns încă să viziteze oraşul Sibiu, dar şi celor care şi-ar dori să-l revadă, le recomandăm cu bucurie această destinaţie complexă, care ocupă un loc de seamă în rândul zonelor turistice şi culturale româneşti.

stema sibiu

Alegerea acestei destinaţii pentru petrecerea vacanţei sau a concediului oferă avantajul că este potrivită tuturor membrilor unei familii, atât celor vârstnici cât şi celor tineri. Iar pe copii Sibiul îi poate realmente captiva, prin bogăţia obiectivelor de vizitat, prin puncte de atracţie unice, prin aspectul de cetate medievală al vechiului burg.

Dacă, pe lângă toate acestea, reuşiţi şi să vă programaţi vacanţa chiar într-o perioadă în care se desfăşoară în Sibiu una sau mai multe evenimente cultural-artistice, atunci bucuria, încântarea şi mulţumirea fiecărui membru al familiei dumneavoastră, respectiv ale fiecărui elev al clasei pe care o îndrumaţi (dacă sunteţi dascăl), sunt asigurate pe deplin. Puteţi alege dintre: Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu (care se desfăşoară în fiecare an în ultimul sfârşit de săptămână al lunii august), Târgul Olarilor (are loc, de regulă, în primul week-end al lunii septembrie), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film „Transilvania”, Festivalul Naţional al Tradiţiilor, Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, Târgul Naţional de Jucării, Târgul de Crăciun, Târgul de Paști, târguri de produse tradiţionale şi ecologice şi multe alte evenimente sau expoziţii.

turnul sfatului

Indiferent de perioada din an în care veţi ajunge în Sibiu, să fiţi convinşi că oraşul vă întâmpină cu o varietate impresionantă de: muzee, parcuri şi grădini, lăcaşe de cult, clădiri istorice, evenimente culturale. Alături de acestea, Teatrul Radu Stanca, Teatrul pentru copii şi tineret GONG precum şi Filarmonica de Stat Sibiu vă aşteaptă cu programe care vor răspunde exigenţelor chiar şi celor mai pretenţioşi dintre spectatori.
Totodată, numeroasele hoteluri, pensiuni, restaurante, centre comerciale vă pot asigura servicii de calitate, accesibile oricărui buzunar.

În România, puţini sunt cei care nu au descoperit ori cei care nu au auzit de pitorescul Văii Prahovei ce străbate Munţii Bucegi. Aceasta, adesea cunoscută şi admirată şi de numeroşi turişti străini, se remarcă prin farmecul versanţilor care o străjuiesc de veacuri, mereu înţelepţi, mereu puternici, mereu mesageri - mesageri ai unei frumuseţi nerostite, dar care tresaltă din fiecare frunză, din fiecare undă a apelor care îi străbat, din fiecare piatră ori fir de verdeaţă care îi acoperă, din fiecare batere de aripi care îi însufleţeşte, din fiecare vietate ce îi locuieşte, din fiecare ochi de stea ori rază de soare care îi luminează. Fie că este vorba de Comarnic, de Breaza, de Sinaia, de Buşteni, de Azuga ori de Predeal, fiecare dintre aceste aşezări îşi însuşesc din tainica frumuseţe. Natura la ea acasă, firesc, simplu.

priveliste 2

Pentru aceia care preferă un loc aproape de inima muntelui, cu aer puternic ozonat, staţiunea Buşteni (altitudine: 800 - 900 m) din jud. Prahova este una dintre opţiunile potrivite.

priveliste 3 priveliste 0 priveliste 4

Străbătută de râul Prahova, cunoscută ca fiind „Poarta Bucegilor” pentru plecare în drumeţii şi ascensiuni alpine în Munţii Bucegi, localitatea Buşteni (străjuită şi de muntele Sorica, de muntele Zamora, de muntele Cumpătu) rămâne tributară măreţiei masivului Caraiman (2384 m) - la poalele căruia se află - şi deschide căi de acces spre numeroase atracţii montane: Piatra Arsă, Jepii Mari, Jepii Mici, Vârful Caraiman, masivul Costila (2489 m), platoul Bucegilor, Vârful Omu (2505 m) etc.

Situată în partea estică a Munţilor Vâlcan, la o altitudine de 1445 de metri, în judeţul Hunedoara, în apropierea oraşului Lupeni din Valea Jiului (la o distanţă de aproximativ 8 km), Straja reprezintă o staţiune montană (declarată astfel din 2002) atractivă din punct de vedere turistic, în special prin oferta de activităţi de petrecere a timpului liber pusă la dispoziţie turiştilor - schi, snowboard, drumeţii, concursuri de off-road, team building, alpinism.

panorama straja lupeni

Accesul în Straja se face din Lupeni, cu maşina, urmând indicatorul care marchează drumul (circa 7 km) către staţiune: „Drumul Crucii”. În oraşul Lupeni se poate ajunge fie dinspre Petroşani, fie dinspre Târgu-Jiu, cu trenul sau cu autoturismul.
În zona de agrement Brăiţa există o parcare păzită, unde se poate lăsa maşina şi, cu ajutorul telescaunului, se poate ajunge în Straja, de asemenea.

Straja este cunoscută datorită pârtiilor sale de schi echipate cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi).
Un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont asigură în staţiune atât ordinea şi disciplina, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.
Posibilităţile de cazare ale staţiunii includ numeroase cabane, pensiuni, vile, case de vacanţă.

Pe lângă atracţia turistică de care se bucură, masivul Straja este renumit pentru încărcătura istorică şi religioasă a locului.