Kedu.ro

Key education

Staţiunea Buşteni, „Poarta Bucegilor”

Publicat de

În România, puţini sunt cei care nu au descoperit ori cei care nu au auzit de pitorescul Văii Prahovei ce străbate Munţii Bucegi. Aceasta, adesea cunoscută şi admirată şi de numeroşi turişti străini, se remarcă prin farmecul versanţilor care o străjuiesc de veacuri, mereu înţelepţi, mereu puternici, mereu mesageri - mesageri ai unei frumuseţi nerostite, dar care tresaltă din fiecare frunză, din fiecare undă a apelor care îi străbat, din fiecare piatră ori fir de verdeaţă care îi acoperă, din fiecare batere de aripi care îi însufleţeşte, din fiecare vietate ce îi locuieşte, din fiecare ochi de stea ori rază de soare care îi luminează. Fie că este vorba de Comarnic, de Breaza, de Sinaia, de Buşteni, de Azuga ori de Predeal, fiecare dintre aceste aşezări îşi însuşesc din tainica frumuseţe. Natura la ea acasă, firesc, simplu.

priveliste 2

Pentru aceia care preferă un loc aproape de inima muntelui, cu aer puternic ozonat, staţiunea Buşteni (altitudine: 800 - 900 m) din jud. Prahova este una dintre opţiunile potrivite.

priveliste 3 priveliste 0 priveliste 4

Străbătută de râul Prahova, cunoscută ca fiind „Poarta Bucegilor” pentru plecare în drumeţii şi ascensiuni alpine în Munţii Bucegi, localitatea Buşteni (străjuită şi de muntele Sorica, de muntele Zamora, de muntele Cumpătu) rămâne tributară măreţiei masivului Caraiman (2384 m) - la poalele căruia se află - şi deschide căi de acces spre numeroase atracţii montane: Piatra Arsă, Jepii Mari, Jepii Mici, Vârful Caraiman, masivul Costila (2489 m), platoul Bucegilor, Vârful Omu (2505 m) etc.

Buşteni este destinaţia potrivită atât pentru drumeţii, turism montan, schi şi alte sporturi de iarnă (dispune de pârtia de schi Kalinderu, modernă, dedicată agrementului şi competiţiilor sportive, dotată cu instalaţie de transport pe cablu), cât şi pentru fotografiere, odihnă, relaxare.

mamaliguta cu tocanita    flori

gaini cu botosei

Oraşul Buşteni este uşor accesibil, pe Drumul European E60 (DN1) sau pe calea ferată, pe ruta București - Sinaia - Brașov - Cluj - Oradea - Budapesta - Viena - Paris sau Berlin.

drum busteni

Din Buşteni, legătura cu platoul Bucegilor se face direct (lungimea traseului: 4350 m; diferenţa de nivel: 1235 m), cu ajutorul telecabinei Buşteni - Babele, care urcă lesne, expunând pasagerilor, treptat, o privelişte spectaculoasă de păduri de brad, de stânci golaşe, de vârfuri ascuţite.

telecabina    telecabina busteni

Odată ajunşi pe platoul Bucegilor, turiştii pot vedea Babele, Sfinxul (considerate monumente ale naturii) şi alte formaţiuni de stâncă (relief de tip Babele), formate în urma eroziunii produse de vânt, ploi, zăpezi, îngheţ-dezgheţ.

babele    sfinxul 2

relief tip babele1    relief tip babele2

sfinxul 1    sfinxul 3

ceas    priveliste 5

odihna

De asemenea, călătorii pot ajunge la Crucea Eroilor Neamului (la altitudinea de 2291 m), de pe masivul Caraiman, parcurgând un drum marcat în acest sens. Crucea Eroilor (înălţime: 28 m; montată pe un soclu înalt din beton şi piatră), a fost ridicată în perioada 1926-1928, în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial când aşezarea a fost locul desfăşurării unor sângeroase confruntări militare. De la inaugurare (de Ziua Sfintei Cruci - ziua Eroilor Neamului, 14 sept.1928), Crucea este luminată electric pe timp de noapte.

priveliste 6 crucea caraiman 2 priveliste 7

panorama valea prahovei 1 panorama valea prahovei 2 panorama valea prahovei 3

crucea caraiman 1    flori de munte

De pe platoul Bucegilor se deschid căi de acces către Valea Cerbului, către Poiana Izvoarelor, către Vf. Omu, către peştera Ialomiţei, către Valea Jepilor, către Piatra Arsă ş.a.m.d.

spre vf omu flori munte trasee

De reţinut că traseele montane sunt recomandate doar până la căderea zăpezilor, numai turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi, iar unele dintre aceste trasee - exclusiv alpiniştilor şi profesioniştilor în domeniu.

recomandari 1    recomandari 2

tel utile

În apropierea staţiunii, călătorii pot parcurge trasee de dificultate mai scăzută, precum cel până la Cascada Urlătoarea (cca 1 oră de mers), sau cel până la cabana Diham (cca 2h30 de mers).

cascada urlatoarea 1            atentie

parau padure    cascada urlatoarea 2

branduse 1 excursii montane branduse 2

Totodată, o serie de obiective turistice şi lăcașe de cult îşi aşteaptă vizitatorii, în staţiune:

Muzeul memorial „Cezar Petrescu” - amenajat în casa scriitorului construită în stil românesc, în 1918;

Castelul Cantacuzino - clădit de Gheorghe Cantacuzino, în anul 1910;

spre castelul cantacuzino

priveliste 8    castelul cantacuzino 2
priveliste castel    castelul cantacuzino 1

Biserica Domnească - ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, construită în anul 1889;

Mănăstirea Caraiman - cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, amplasată la poalele muntelui Caraiman, acolo unde mâini gospodare au ştiut să sfinţească locul şi să-l îngrijească.

spre manastirea caraiman    intrare manastirea caraiman

manastirea caraiman    manastirea caraiman curte

corp manastirea caraiman man caraiman bisericuta lemn

troita biserica mare priveliste man caraiman

foisor bisericuta 1 clopot foisor bisericuta 2

maica si pruncul biserica perete intrare biserica

interior bisericuta lemn dalii 1 interior foisor bisericuta

lac 1 fantanita lac lac 2

dalii 2 figurina dalii 3

dalii 5 decorativ 2 dalii 4

decorativ 1

Mai multe informaţii despre Buşteni şi împrejurimile sale pot fi găsite pe site-ul Primăriei Buşteni, www.orasul-busteni.ro, de unde se pot afla detalii privind traseele montane dar şi reguli importante şi sfaturi utile privind drumeţiile pe munte.

primaria busteni   

gradinita busteni

centrul cultural busteni

centrul cultural aurel stroe

centrul cultural ansamblu
Mai multe din această categorie: « Turist prin Sibiu Staţiunea montană Straja »