Kedu.ro

Key education

Atelier (re)creativ

Publicat de

Natura a fost dintotdeauna vălul de frumuseţe vie revărsat asupra lumii de Creatorul ei. Într-adevăr, nu se poate contempla natura, nu se poate vorbi ori scrie despre natură fără să te gândeşti la Dumnezeu, la iubire, la frumuseţe. Altfel spus, natura este urma paşilor lui Dumnezeu. Sau, după cum medita cineva, „ peisajul este o caligrafie a lui Dumnezeu”.

Ne este de-atâta trebuinţă un colţişor de natură... Omul îndepărtat de natură nu spun că nu este deplin, dar cu siguranţă sărăceşte. Insuflând energie, bucurie, echilibru, natura ne este prieten şi sfetnic, hrană şi cămin deopotrivă, dacă ştim s-o înţelegem, s-o folosim, să ne-o apropiem.

Fiecare bucăţică, oricât de minusculă, din leagănul acesta de bogăţie pământească are menirea sa, are farmecul său.

Secretul unei vieţi durabile a planetei este valorizarea resurselor, folosirea lor optimă.

Pentru copii, preţuirea şi grija faţă de diverse elemente ale naturii se poate cultiva de la vârste foarte fragede, prin plimbări în aer liber, prin familiarizarea cu unele specii de plante, prin jocul cu unele animale domestice, prin creşterea în familie a unui animal de companie etc.

În rândurile ce urmează, voi descrie, pe scurt, o modalitate plăcută şi creativă de a insufla interesul şi pentru natură şi de a dezvolta imaginaţia, îndemânarea şi răbdarea copiilor, indiferent de vârstă.

Folosind în mod constructiv timpul liber, cei mici pot fi realmente captivaţi dacă, alături de părinţi sau dascăli, acasă ori în sala de clasă, vor învăţa să culeagă, să strângă şi să păstreze diverse elemente din natură, iar mai apoi să le dea utilitate prin confecţionarea de obiecte de ornament. Realizând decoraţiuni originale şi împodobind camera lor ori sala de clasă, copiii vor căpăta mai multă încredere în ei, îşi vor exersa atenţia şi fantezia canalizându-şi energia pe o activitate de efort fizic redus, dar binevenită în procesul educativ.

fluturas

Întâi, copiii îndrumaţi de părinţi ori de dascăli pot învăţa să recicleze elemente din natură, cât mai variate ca formă şi culoare, precum: frunze şi flori uscate (de pildă, florile de trandafir, de frezie ori de tei se usucă foarte frumos), sâmburi şi seminţe de la diverse plante şi fructe (fasole, grâu, porumb, piper, mac, chimen, strugure, lămâie, portocală, ardei, măr, prune, caise, cireşe, vişine, dovleac etc.), beţigaşe, crenguţe, coji de nuci, cochilii, ghinde, bucăţi de plută, conuri de brad, pietricele şi altele.

După strângerea acestora, elementele trebuie bine uscate, iar unele - frunzele şi petalele de flori - trebuie puse la presă între file de ziare pentru o perioadă de timp, aerisindu-le periodic prin mutarea lor între alte file ale ziarelor.

Toate elementele trebuie păstrate în locuri fără umezeală, iar depozitarea trebuie să se facă în recipiente închise: borcane, sticluţe, cutii cu capac etc., fiind astfel evitate atât umezeala cât şi deprecierea în timp.

Pentru confecţionarea obiectelor de ornament, alături de elemente ale naturii precum cele amintite, pot fi folosite: acuarele, carioci, bucăţi de hârtie creponată, aţă, şnururi etc.

Suportul de lucru pentru realizarea obiectelor decorative poate fi reprezentat de carton, cutii de bomboane ori coli de hârtie, reciclate. Adezivul recomandat a fi utilizat este un lipici lichid de tip aracet, care după uscare va deveni transparent.

Pentru poziţionarea precisă a diverselor elemente pe planşeta de lucru, alături de mâini se mai poate folosi şi o andrea sau un beţişor subţire, drept, rezistent.

După finalizarea obiectelor create, părinţii/dascălii pot acoperi lucrările cu un strat de lac de lemn, transparent, cu o pensulă, pentru a le conferi o protecţie îndelungată. De reţinut însă că pentru acoperire cu un astfel de lac (care emană mirosul specific de toluen), obiectele trebuie lăsate aproximativ 24 ore, la aer, să se usuce complet.

În continuare, las spre bogata imaginaţie a copiilor şi a îndrumătorilor lor seria de obiecte ce vor dori să confecţioneze. Vor fi plăcut surprinşi să descopere că fărâmele de natură astfel „asamblate", deşi mărunte şi aparent „moarte", îşi vor păstra farmecul specific.

În „jocul" meu, eu am ales să construiesc, demonstrativ, figurine (delfin, porumbel, floare, broscuţă, chitară, fluture, căţeluş, fulg de nea etc.), peisaje sub formă de mici tablouri (fetiţă în leagăn, casă cu grădină etc.), coşuleţe cu flori, icoane, rame pentru fotografii, aplice.

 

proumbel delfinul
floare fluture mare

leagan

casuta ornament

casutza 1 casuta iarna
manastire bisericuta

iconita

icoana maria

peisaj casa la-sat

cosulet decorativ aplica 
 cosulet-mov aplica2 
 chitara1 chitara ornament 
 rama foto rama copil 
 elefantel ornament elefant 
 alt inimioara 
 broscuta broscuta decoratiune 
 scara
 steluta-brad1

stelutele brad