Kedu.ro

Key education

Să dăm o nouă viaţă obiectelor vestimentare vechi

Publicat de

Când vine vorba despre articole vestimentare învechite, cu toţii avem în minte cel puţin câte o piesă vestimentară din garderoba personală pe care am încetat de multă vreme s-o mai purtăm şi pe care n-o vom mai folosi, probabil, niciodată.

Fie că este vorba de o fustă demodată, de un pantalon prea strâmt, de o bluză mai purtată, ori de haine care pur şi simplu nu ne mai plac, acestea toate merită o ultimă şansă. Iar dacă nostalgia unora dintre ele ne mai încearcă încă şi nu ne lasă nicicum să le înstrăinăm (nici măcar unor persoane nevoiaşe), le putem „reînsufleţi” şi transforma în obiecte utile sau în accesorii la modă.

gentuta umar

Încercând să dăm un chip nou unor hăinuţe mai vechi, ne putem lăsa liberă imaginaţia şi putem confecţiona articole practice, care să aducă bucurie, nouă sau celor dragi nouă.

 Din bucăţile de materiale reutilizabile, putem confecţiona lucruri variate:

pernuţe decorative, săculeţi pentru diverse întrebuinţări, suport-organizator cu buzunare pentru ordonarea jucăriilor copiilor, hăinuţe pentru copii, ghirlande de steguleţe viu colorate pentru împodobirea grădinii sau a sălilor de petrecere, fulare tip mozaic de culori, sacoşe, poşete, mici daruri decorative, accesorii pentru păr, huse pentru aparatul foto ori pentru telefonul mobil şi multe, multe altele.

saculeti daruri

Avem nevoie, în primul rând, de îndemânare şi de un strop de timp, dar şi de elemente ajutătoare, precum: ac şi aţă (în culori armonizate cu cele ale materialelor folosite), mărgeluţe variate - rămase de la şiraguri mai vechi - adăugate pentru împodobire (în funcţie de gust), elastic, şnur, cordoane, diverse motive aplicate cumpărate ori refolosite de la alte articole (flori, fluturi, etc.), nasturi mai vechi, capse, piese metalice, fermoare, dantelă, panglici, fundiţe, catarame etc.
Maşina de cusut se poate dovedi, de asemenea, extrem de utilă. În lipsa ei, îndemânarea de a realiza cât mai bine cusăturile este aceea de care va depinde rezultatul final optim.

saculeti de uz practic

Putem alege să păstrăm din hainele iniţiale acele părţi pe care le considerăm reprezentative, de pildă: partea de material care includea un anumit buzunar, imprimeul de pe un tricou, bucăţile care ajutau la prinderea unei mici catarame ornamentale, piesele din metal etc. De aceea, aceia care îşi vor exprima curiozitate, creativitatea şi priceperea, îndrăznind să transforme articole vestimentare vechi în obiecte folositoare şi plăcute, pot încerca să utilizeze în mod optim materialele, să exploateze cât mai bine detaliile acestora, să conceapă întâi îmbinarea lor pentru piesa finală, iar ulterior să nu scape din vedere finisarea şi înfrumuseţarea suplimentară (acolo unde aceasta este dorită).

sacosa cu buzunare

Fără îndoială, fiecare dintre noi îşi poate găsi surse de inspiraţie pentru realizarea de obiecte personalizate, originale care să aducă, sieşi, satisfacţia reînsufleţirii materialelor reciclabile, mulţumirea de a-şi exersa creativitatea, iar acelora care vor folosi respectivele obiecte - să le aducă plăcerea de preţui şi a se bucura de articole utile, lucrate manual cu migală şi dăruire.

gentuta