Kedu.ro

Key education

„Gustarea zilei”

Publicat de

„Gustarea zilei” este un joc ce dezvoltă imaginaţia copiilor, încurajându-i să îmbine forme, culori şi gusturi variate pentru a crea figurine sau peisaje inedite.

Copiii sunt încurajaţi să creeze o gustare originală, pe o farfurie întinsă, folosindu-şi fantezia şi ajutându-se de diversele alimente puse la dispoziţie.

Fiecare „jucător” va dispune, la începutul jocului, de câte o farfurie plată şi va avea acces la aceleaşi „ingrediente” ca toţi ceilalţi jucători. Fiecare va trebui să „construiască” pe farfuria proprie, o gustare deosebită, la alegere.

farfurii intinse

Ingredientele trebuie  să fie pregătite dinainte, de către părinţi ori bunici, sau chiar de către copiii participanţi. Ele trebuie să fie de dimensiuni mici, spălate / curăţate / feliate / prefierte etc. (după caz). Pot fi orice tip de alimente – fructe proaspete sau confiate, legume, lactate etc.

felii mar          sticksuri biscuiti de casa alune de pamant
broccoli buchetele cirese variate cascaval felii      cherry

Este nevoie ca

fiecare aliment astfel ales să fie în cantitate suficientă pentru a putea fi întrebuinţat de oricare dintre participanţi, fără restricţii. De aceea, pe masa de joc vor fi aşezate boluri/castronele separate cu fiecare dintre alimentele pregătite pentru joc.

Ca şi alimente, se pot folosi, de exemplu: felii de morcovi de diverse dimensiuni, boabe de strugure, alune, nuci, sticks-uri, biscuiţi, roşii cherry, bucheţele mărunte de broccoli - fierte în prealabil în apă cu puţină sare, pentru a putea fi consumate, apoi, ca atare - , feliuţe de brânză ori caşcaval, cireşe, felii de mere, de portocale, de pere etc.

Nu este obligatoriu ca toate ingredientele să fie utilizate; rămâne la alegerea participanţilor care sunt acele ingrediente pe care doresc să le folosească în aranjarea farfuriei lor.

Figurinele sau peisajele create de jucători pe farfurie depind de imaginaţia, de măiestria şi de opţiunile fiecărui participant în parte.

Acestea pot reprezenta: o căsuţă, un brăduţ împodobit, un peşte, o maşinuţă, un căţeluş, un copil, un vapor, o bicicletă, un avion, un peisaj de iarnă, un munte, un heleşteu, o plajă etc.

platou gustarea zilei

După ce toţi participanţii vor termina de „construit” ineditele gustări, se va realiza un clasament al celor mai reuşite dintre ele. Titlul de „gustarea zilei” va fi obţinut de acel participant ce va realiza cea mai originală gustare.

În încheierea jocului, copiii vor putea face fotografii tuturor gustărilor pregătite, vor mânca propria gustare creată, ori vor putea face schimburi de gustări între ei.

Cu toţii se vor putea bucura, astfel, de câte o gustare sănătoasă şi delicioasă şi vor avea parte de bună-dispoziţie, exersându-şi deopotrivă abilităţile manuale, culinare, artistice, creative.

Mai multe din această categorie: „Desenează sfoara!” »