Kedu.ro

Key education

Spirulina

Publicat de

SPIRULINĂ (< fr.) s. f. Gen de cianobacterii care alcătuiesc filamente spiralate, răspândite în ape dulci, salmastre (cu salinitate redusă) și marine (Spirulina platensis); comestibilă, este folosită ca supliment nutritiv în industria medicamentelor.
Algele albastre-verzi sunt organisme procariote (organisme primitive monocelulare, cu structură simplă), aparținând de încrengătura Cyanophyta. În pofida numelui de "algă", algele albastre-verzi sunt bacterii, nu organisme eucariote precum algele. Algele albastre verzi sunt înrudite cu familia algelor numai prin cloroplastul specific alegelor eucariote (care au nucleu tipic, separat prin membrană). Toate formele sunt autotrofe (capabile să sintetizeze independent substanțe organice din cele anorganice). Culoarea o datorează pigmentului albastru ficocianina, care, împreună cu clorofila, dau algei culoarea albastră-verzuie. Pigmenții sunt împrăștiați haotic în citoplasmă. Spirulina (Spirulina Platensis), este cea mai cunoscută din categoria algelor albastre.


spirulinaSursa foto: wikipedia.org

Această algă crește în mod natural în lacuri și iazuri, însă spirulina de cea mai bună calitate crește în medii controlate aflate în zone cu climă însorită și caldă, cu acces la apă bogată în minerale proaspete. Spirulina are nevoie de căldură și lumină pentru a-și activa procesul de fotosinteză. Cu cât clima este mai caldă, cu atât spirulina va crește mai bine.
În plus, spirulina trebuie crescută în medii naturale, dar controlate, în care există cât mai puțină poluare sau deloc. Poluarea poate contamina spirulina, ducând la culturi nesigure pentru sănătate și de slabă calitate.

Conține: minerale (cupru, fier, magneziu, potasiu, mangan etc.) și vitamine (fiind una dintre puținele surse vegetale de vitamină B12), ficocianină, proteine vegetale, fermenți, acizi grași (Omega-3, Omega-6), carotenoizi (zeaxantină și clorofilă), polizaharide, sulfolipide, sare, triptofan, tirozină.

Spirulina era consumată de vechii azteci și a reapărut în atenția cercetătorilor ca un aliment foarte sănătos după ce NASA l-a folosit cu succes ca supliment alimentar pentru astronauții din misiunile spațiale. Spirulina a fost promovată de la finalul anilor ’80 de organizații de încredere, ca Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății (care o recomandă în combaterea malnutriției infantile și pacienților cu HIV).
Spirulina se găsește sub formă de pulbere (permite amestecarea în sucuri naturale, smoothie-uri, iaurt, prăjituri, batoane energizante și alte preparate) sau sub formă de tablete sau capsule. De asemenea, se utilizează în măștile pentru un ten curat, strălucitor și sănătos.

Proprietăți terapeutice:
- este utilizată în combaterea: alergiei, ulcerului, anemiei, intoxicației cu metale grele (metale care pot fi eliminate din corp cu ajutorul spirulinei sunt cadmiul, tetraclorura de carbon, fluorul, fierul, plumbul și mercurul);
- se utilizeză și în curele de slăbire;
- are rol în detoxifiere;
- stimulează regenerarea celulelor pielii;
- întărește sistemul imunitar;
- apre proprietăți antiinflamatoare;
- are rol în oxigenarea sângelui;
- sporește peristaltismul;
- are rol antiseptic, calmează inflamațiile gastrice;
- previne atacurile de cord;
- este o „armă” împotriva malnutriției în țările subdezvoltate, acoperind nevoile nutriționale ale populației;
- ajută la scăderea colesterolului;
- este un energizant natural; contribuie la combaterea oboselii cronice;
- accelerează metabolismul;
- previne afecțiunile globilor oculari - cataracta, miopia, glaucomul și degenerescența maculară, datorită conținutului important de vitamina A;
- susține dinții și oasele, având un conținut considerabil de calciu;
- tratează candidoza - datorită proprietăților antimicrobiene;
- ajută la protejarea ficatului și la refacerea celulelor hepatice;
- ameliorează simptomele premenstruale precum crampe, balonări sau schimbări de dispoziție;
- tratează unele tulburări de natură psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenție, îmbunătățește memoria, protejează creierul împotriva bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Precauții:
- nu se administrează spirulină în cazul afecțiunilor glandei tiroide (hipertiroidie), în cazul afecțiunilor renale, în cazul bolilor autoimune precum artrita reumatoidă, lupusul sau scleroza multiplă în plăci;
- întrucât spirulina conține sare, persoanele care rețin fluide în corp sau suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte medicul specialist înainte de consum;
- se recomandă prudență și în cazul persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, femeilor însărcinate sau care alăptează;
- pentru că are în compoziția sa fenilalanină, nu trebuie să fie consumată de către persoanele care au fenilcetonurie.

 

Mai multe din această categorie: Mierea »