Kedu.ro

Key education

Păpădia

Publicat de

PĂPĂDÍE, păpădii, s. f. Plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate (care se mănâncă uneori ca salată) și cu flori galbene grupate în capitule (Taraxacum officinale). – Din bg. popadija.
Păpădia (Taraxacum officinale) mai este numită și: buhă, bășina porcului, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, curu-găinii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

Crește spontan în orice zonă, din zona litorală, până pe crestele munților, dar preferă zonele însorite sau parțial umbrite, fiind abundentă în zona de câmpie, de deal și submontană. Se regăsește în regiunile temperate ale Europei, Asiei și Americii de Nord. Este cultivată la scară largă în India, fiind folosită pentru afecțiunile ficatului. Păpădia este foarte mult consumată în Japonia, Italia, Franța, India, SUA, etc., fiind cultivată ca orice plantă de grădină.

papadie

Sursa foto: wikipedia.org

Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de păpădie se face primavara, înaintea sau la începutul florii, iar uscarea lor se realizează la umbră, în strat subțire, în locuri bine aerisite. În schimb, rădăcinile pot fi recoltate din luna iulie până toamna târziu și se usucă la soare, după ce au fost, în prealabil, spălate și îndepărtate cele seci sau noduroase. Este bine ca recoltarea plantelor și florilor să se facă de pe terenuri aflate la periferia orașelor, mai puțin poluate și care nu au primit substanțe chimice, pesticide, ierbicide etc.

Păpădia conține:

vitaminele A, B, C, D şi H, fier, calciu, magneziu, potasiu, oligoelemente, luteină, betacaroten, fructoză, insulină, acizi fenolici, steroli, flavonoide, săruri de potasiu, cumarine, eudesmanolide, germacranolide, taraxol, taraxerol, taraxasterol, stigmasterol, beta-sitosterol, acid cafeic, acid p-droxifenilacetic, rezine, taninuri, colină, luteolină.

Proprietăți terapeutice:
rădăcina de păpădie se poate folosi sub formă de decoct în afecțiuni hepato-biliare, în afecțiuni circulatorii și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos, iar părțile aeriene intră în compoziția ceaiurilor depurative, dietetice și gastrice (ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă). Păpădia ajută la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicelor, reumatismului, febrei, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, iritațiilor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale, constipației, inflamațiilor articulațiilor, problemelor oculare. Primăvara se poate face un sirop care are un gust foarte bun ce este benefic pentru sănătate după iarnă. Frunzele de păpădie proaspete se folosesc sub formă de salate ce curăță organismul de toxine. Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Sucul de păpădie ajută persoanele diabetice, stimulând pancreasul să producă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în parametri normali. Mărește pofta de mâncare în perioadele de convalescență. Cantitatea mare de antioxidanți din păpădie ajută în lupta cu radicalii liberi, protejând ADN-ul și prevenind instalarea cancerului. Datorită conținutului de colină (precursor al acetilcolinei, un neurotransmițător) are acțiune calmantă, sedativă, îmbunătățind influxul nervos și activitatea neuronală.

Precauții:
- curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist;
- datorită efectului diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos, pentru o anumită afecțiune, nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie;
- sucul care se găseşte în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile; persoanele alergice la ambrozie, crizanteme, gălbenele, mușețel, coada șoricelului, margarete sau iod, ar trebui sa evite consumul de păpădie;
- se recomandă a se apela la sfatul medicului înainte de a da unui copil suplimente care conțin păpădie.

 

Mai multe din această categorie: « Echinacea Păducelul »