Kedu.ro

Key education

Rozmarinul

Publicat de

ROZMARÍN, rozmarini, s. m. Arbust mic, din familia labiatelor, plăcut mirositor, cu frunze totdeauna verzi și cu flori albastre, albe sau roșii, întrebuințat în medicină și în industria parfumurilor (Rosmarinus officinalis). – Din germ. Rosmarin.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este originar din regiunile mediteraneene și din Uruguay. Există specii de rozmarin care cresc pe verticală, atingând 1,5 metri înălțime, și specii târâtoare. Lungimea frunzelor este de 2–4 cm, iar lățimea de 2–5 mm, având culoarea verde în partea superioară și culoarea albă în partea inferioară, cu perișori scurți, deși și lânoși.

rozmarin

Sursa foto: wikipedia.org

Numele rozmarin nu are legătură cu cuvântul roză sau cu numele Maria, ci derivă din latinescul „rosmarinus”, care literal înseamnă „roua mării”. Se mai numește și mirtân. În greacă, este numit „dendrolivano”, care se traduce prin „copac de tămâie”.
A fost folosit, de-a lungul timpului, în domeniul culinar, în aromoterapie, dar și în medicină, datorită proprietăților sale benefice pentru organism.

Conține:

calciu, fier, vitaminele A, C, B6, acid folic, magneziu, mangan potasiu, fosfor, zinc, cupru, compuși fenolici, acid rozmarinic (antibacterian și antioxidant), acid carnosic, carnosol, tanin, saponozide, acid ursolic (polifenol care ajută la arderea grăsimilor), acid oleanolic (puternic antioxidant), acid gliceric, cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen, folați (importanți în sinteza ADN-ului).

Rozmarinul poate fi folosit proaspăt, ca plantă uscată sau ca extract pulverizat pentru ceaiuri și diferite suplimente alimentare, tinctură, loțiune pentru masaj, ulei esențial.
Drept condiment, este folosit în omlete, în salate de fructe, pe cartofi, pe pește, pe carnea de miel și de vânat și chiar în unele băuturi răcoritoare. Rozmarinul poate fi folosit și pentru a aromatiza oțetul. Nu își pierde aroma prin fierbere îndelungată.
Rămurelele de rozmarin așezate în dulapurile cu îmbrăcăminte, dar și uleiul din rozmarin folosit pentru aromatizarea încăperilor îndepărtează insectele, în mod special moliile.

Proprietăți terapeutice:
- antispastic;
- antireumatic;
- antioxidant;
- antifungic;
- antitumoral;
- menține sănătatea sistemului digestiv;
- util celor care au tulburări de concentrare, persoanelor depresive ori celor supuse unui stres puternic;
- relaxează mușchii (digestivi, uterini), fiind eficient contra colicilor și contra durerilor menstruale;
- combate: durerile de cap, nervozitatea, indigestia, balonarea, oboseala, răceala și gripa, surmenajul, reumatismul, aritmiile, tusea, bronșita, stările de apatie;
- are proprietăți diuretice;
- îmbunătățește circulația sanguină;
- reduce senzația și stările de amețeală;
- ajută la vindecarea rănilor;
- susține sănătatea ochilor și poate proteja împotriva apariției degenerescenței maculare;
- protejeaza neuronii și sistemul nervos, îmbunătățește funcțiile cerebrale și previne boala Alzheimer;
- manganul, un mineral important din rozmarin, joacă un rol antioxidant în organism în scopul reducerii riscului de cancer, în special cancerul de sân;
- consumul de ceai de rozmarin ajută la reducerea nivelului glucozei serice în cazul persoanelor cu diabet;
- este un remediu tradițional pentru combaterea răcirii extremităților (mâinilor și picioarelor), a formării trombilor (cheagurilor), a degerăturilor.
- masarea cu tinctură de rozmarin la rădăcina părului stimulează creșterea părului și previne calviția prematură.

Precauții:
- este recomandat ca femeile însărcinate să nu utilizeze suplimente alimentare pe baza de rozmarin, deoarece, în doze mari, pot duce la apariția avortului;
- rozmarinul poate interacționa cu anumite medicamente anticoagulante, diuretice sau antihipertensive;
- este indicată evitarea consumului de preparate pe bază de rozmarin în timpul menstruației, deoarece stimulează circulația sângelui și poate duce la sângerări abundente;
- a se evita administrarea uleiului de rozmarin copiilor (mai ales celor cu vârsta sub 5 ani) fără recomandarea expresă a unui medic specialist.

 

Mai multe din această categorie: « Busuiocul Cătina »