Kedu.ro

Key education

„Aminteşte-ţi obiectele!”

Publicat de

„Aminteşte-ţi obiectele!” este un joc amuzant care dezvoltă intelectul copiilor, ajutându-i să-şi antreneze memoria.

La acest joc pot participa un număr variabil de copii (pot participa chiar şi adulţii din familie), nefiind impusă o regulă strictă în acest sens. Fiecare dintre participanţi trebuie să aibă câte un castron opac (de preferat, de aceeaşi dimensiune) şi câte un prosop. În plus, mai este nevoie un ceas sau un cronometru pentru măsurarea timpului, dar şi de câte un pix ori creion pentru fiecare şi de bileţele de hârtie, pentru scris.

cronometru

biletele si pix

  castronel                   castronel  

castronel

                            servete masa 

castronel

   castronel             castronel  

 Înainte de începerea jocului, ei trebuie

să adune de prin casă, laolaltă, câte 12 obiecte de mici dimensiuni (cât să poată încăpea într-un castron toate cele doisprezece), la alegere şi în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Este obligatoriu ca toate obiectele astfel strânse să fie diferite între ele. (Numărul de obiecte strânse va fi, deci, multiplu de 12 – va fi de 12 ori numărul participanţilor la joc.) Obiectele pot fi variate: o cutie de chibrituri, o minge de ping-pong, o cheie, o agrafă, o jucărie micuţă, un nasture, o gumă de şters, un dop de sticlă sau orice alte lucruri de mici dimensiuni preferă fiecare dintre jucători.

[Notă: Dacă doresc, participanţii pot stabili chiar şi un număr de obiecte mai mare de 12 piese/persoană, pentru un grad de dificultate sporit al probelor.]

Odată adunate toate aceste „piese” la un loc pe o masă, jocul poate începe.

Fiecare jucător trebuie să ia de pe masă, rapid, câte 12 obiecte, pe care să le ascundă în castronul său, acoperindu-l apoi cu un prosop.

După ce piesele au fost astfel împărţite, începe prima rundă de joc. Primul jucător răstoarnă pe masă conţinutul castronului său şi îl arată, timp de un minut, celorlalţi jucători. La expirarea timpului permis, el trebuie să pună piesele la loc în castron şi să le acopere iarăşi cu prosopul. Fiecare dintre ceilalţi participanţi la joc trebuie să scrie pe câte un bileţel, în maxim un minut, cât mai multe dintre obiectele văzute. În plus, ei trebuie să scrie nu doar numele obiectelor („nasture”, „dop” etc.), ci şi caracteristicile observate ale acestora („nasture verde”, „dop alb, de plastic” etc.). Jucătorii nu au voie să vorbească între ei.

La expirarea minutului în care jucătorii au voie să scrie, din memorie, obiectele văzute şi descrierea acestora, vine rândul următorului participant. Fiecare bileţel cu notiţe va fi aşezat sub castronul celui care l-a scris, pentru a nu se mai putea adăuga nimic ulterior. Apoi, cel de-al doilea jucător, de asemenea, răstoarnă pe masă conţinutul castronului său şi le arată celorlalţi, timp de numai un minut, cele 12 piese. În continuare, pentru un minut, îi lasă pe aceştia să noteze pe un alt bileţel obiectele şi caracteristicile pe care şi le mai amintesc. Jocul continuă în aceeaşi manieră până când toţi participanţii ajung să arate celorlalţi, pe rând, piesele din castronul lor, iar aceştia le notează pe hârtie, de fiecare dată, din memorie.

La finalul rundei, în fiecare castron acoperit de câte un prosop, se vor afla câte 12 obiecte, iar fiecare jucător va avea, sub castronul său, toate bileţelele pe care a notat conţinutul din fiecare castron al concurenţilor săi.

Este momentul în care o persoană delegată (poate fi chiar unul dintre jucători, sau o persoană din afara jocului) va calcula punctajele. Se va arată din nou, tuturor, conţinutul fiecărui castron, şi se vor verifica bileţele scrise. Pentru fiecare obiect scris corect pe bileţele se va primi câte un punct, iar pentru fiecare caracteristică notată a obiectului se va primi câte un punct suplimentar.

Astfel, pe toate bileţelele fiecăruia dintre participanţi se va scrie numărul de puncte obţinut, iar cu aceste puncte se va calcula totalul realizat de respectivul participant. Câştigă runda acela care obţine, dintre toţi, maximul de puncte.

Ulterior, jucătorii pot trece la runda următoare: pe rând, fiecare dintre ei trebuie să ascundă unul dintre obiectele din castronul său, apoi să le arate celorlalţi, timp de un minut, obiectele rămase. Respectând o procedură similară ca în runda întâi, ceilalţi participanţi vor avea doar un minut la dispoziţie pentru a ghici ce obiecte lipseşte din acel castron şi să-l scrie pe câte un bileţel.

Atunci când toţi participanţii vor fi îndeplinit, pe rând, această sarcină, în cazul fiecărui conţinut al castroanelor, runda se încheie.

Jucătorii trebuie să-şi amintească obiectele ascunse, fără să consulte listele făcute în prima rundă.

Obiectele ascunse de fiecare dintre participanţi sunt scoase la iveală şi se trece la verificarea bileţelelor scrise de fiecare dintre jucători. Aceia dintre jucători care vor fi reuşit să ghicească câte un obiect care lipseşte primesc câte 10 puncte pentru respectivul obiect. Cu cât mai multe obiecte ascunse va ghici un jucător, cu atât mai multe puncte va acumula.

După aceea, punctele acumulate de fiecare participant, adunate din ambele runde, vor da clasamentul final. Va câştiga jocul acel jucător care a strâns cele mai multe puncte.