Kedu.ro

Key education

„Păşeşte în farfurie!”

Publicat de

„Păşeşte în farfurie!” este un joc simplu, distractiv, antrenant şi vioi, care va binedispune, cu siguranţă, orice familie, atunci când membrii acesteia vor alege să îl încerce. Copiii îl pot juca fie doar între ei, fie împreună cu părinţii, făcând mişcare, întrecându-se şi amuzându-se deopotrivă.

Pentru joc, mai întâi trebuie formate cel puţin două echipe, fiecare echipă având câte doi membri jucători. În plus, este nevoie şi de un arbitru care să vegheze la buna desfăşurare a competiţiei şi să verifice permanent respectarea regulilor.

În cadrul jocului, fiecare echipă dispune de

câte două farfurii plate, de carton, egale ca mărime (astfel de farfurii se găsesc, lesne, pe piaţă; de asemenea, ele pot fi confecţionate din bucăţi de carton din care se taie cu foarfeca cercuri de mărimea unor farfurii).

farfurie ilustratie                     farfurie ilustratie

Pentru ca jocul să aibă loc în condiţii optime, este nevoie de un spaţiu suficient de încăpător pentru participanţii la joc – acesta poate fi un hol lat şi luminos sau o cameră de zi în care au fost rearanjate, în prealabil, piesele de mobilier (scaune, masă, fotolii etc.) aşa încât să se obţină maximul de spaţiu liber (ca şi în cazul jocului „Viteza ospătarului” descris anterior).

În spaţiul astfel creat, se va alege o direcţie de mers (de la uşă la fereastră, de exemplu, sau de la uşă la perete etc.) în funcţie de posibilităţile încăperii alese.

Fiecare echipă îşi va urma propriul traseu, în direcţia de mers stabilită unanim (numărul traseelor de mers va fi egal cu numărul echipelor, aşadar; traseele echipelor vor fi paralele), iar apoi în sens invers (deci vor parcurge traseul dus - întors).

Numărul de runde (adică numărul de drumuri dus-întors făcute de ambii membri ai unei echipe) poate fi fixat de către jucători, în funcţie de preferinţe. Totodată, acest număr poate fi mărit, progresiv, pe măsură ce echipele devin mai pricepute şi competiţia se înteţeşte.

Când se dă startul, un jucător din fiecare echipă porneşte pe traseu. Regula jocului este ca de fiecare dată când păşeşte, jucătorul trebuie să calce doar în farfuria de carton. Nu are voie să păşească în afara farfuriei.

Pentru a putea înainta şi a face un nou pas, coechipierul său trebuie să aşeze cea de-a doua farfurie, cât mai repede posibil, în dreptul următorului pas. De îndată ce una dintre farfurii se eliberează, trebuie ca partenerul jucătorului să o ridice de fiecare dată de jos şi să o aşeze rapid în dreptul viitorului pas pe care urmează să-l facă jucătorul respectiv. Procesul se va repeta până când jucătorul parcurge, ajutat de partener, traseul dus - întors.

Odată ajuns la punctul de start, jucătorul preia rolul partenerului său, iar partenerul devine jucător, continuând jocul. Aşadar, cei doi membri ai fiecărei echipe vor schimba între ei rolurile, periodic, ori de câte ori fiecare dintre ei ajunge din nou la punctul de start în mod firesc (şi nu ca urmare a sancţiunii date de către arbitru).

Arbitrul va sancţiona pe fiecare jucător ce păşeşte în afara farfuriei, prin retrimiterea respectivului jucător la punctul de start, pentru reluarea traseului respectiv.

Jocul ia sfârşit prin desfăşurarea tuturor rundelor stabilite iniţial.

Câştigă echipa care, la capătul rundei finale, revine cea dintâi la punctul de start. Sunt importante deopotrivă: rapiditatea, atenţia şi mobilitatea jucătorilor, dar şi încrederea şi conlucrarea dintre cei doi membri ai fiecărei echipe.