Kedu.ro

Key education

Protejează-ţi copilul în Internet !

Dragă părinte,

Mă adresez ție, celui atât de interesat de educația și buna creștere a copilului tău. Știi și tu, ca și mine, că Internetul a devenit atât de ușor accesibil copilului de azi, încât, adesea, te regăsești neputincios în a-i superviza sursele de (in)formare.

la calculator

De aceea, m-am gândit să-ți vin în ajutor.

Poți descărca de aici un fișier care-ți va permite să blochezi accesul către websiturile ce afișează conținut indecent. Fișierul va schimba setările pentru serverele DNS (Domain Name Server), cele care translatează adresele IP în nume ușor de reținut. De exemplu, 74.125.39.105 corespunde google.ro. Astfel, orice interogare pentru adresele websiturilor accesate va trece prin serverele DNS ale OpenDNS care vă pune la dispoziție, în mod gratuit, serviciul FamilyShield.

Fișierul este un script creat de Echipa kedu.ro, pentru a veni în întâmpinarea părinților mai puțin tehnici, care nu vor trebui să modifice manual serverele DNS, urmând instrucțiuni ce diferă în funcție de sistemul de operare utilizat.

Scriptul funcționează pentru orice sistem de operare Windows (prin efectuare de dublu clic), cu mențiunea că pentru Windows Vista și Windows 7, acesta trebuie rulat efectuând clic dreapta pe fișier, apoi alegând opțiunea „Run as administrator”.

După rulare, pentru a testa dacă serviciul FamilyShield funcționează corespunzător, efectuează clic aici. Va trebui să poți vizualiza mesajul de confirmare de mai jos.

 

FamilyShield.Activated

La încercarea de accesare a unui websit cu conținut indecent, copilul va vizualiza:

FamilyShield.Domain.Blocked

În cazul în care dispui de un router, prin înlocuirea serverelor DNS, poți proteja întreaga rețea de calculatoare și dispozitive Wifi (cum ar fi consolele Xbox 360 și Wii). Clic aici pentru a urma instrucțiunile de configurare.

Avantajele utilizării FamilyShield:

  • nu necesită instalarea unei aplicații pe calculatorul tău;
  • blochează nu doar accesul către websituri ce afișează conținut indecent, ci și către pagini conținând malware sau care sunt surse de phising;
  • este actualizat 24 de ore din 24 de către OpenDNS;
  • este gratuit.

Metodă propusă reduce substanțial riscul accesării websiturilor nedorite, o eficiență de 100% neputând fi garantată de nicio aplicație existentă, dată fiind rapiditatea cu care apar noi astfel de websituri.

Dacă dorești o soluție dedicată, cu opțiuni precum filtrare/monitorizare/blocare chat, rețele sociale, grupuri de discuții, IM, e-mail, jocuri, poți încerca una dintre următoarele aplicații software:

NetNanny Parenting Controls, CYBERsitter, Safe Eyes, PureSight PC, CyberPatrol, McAfee Family Protection, FilterPak, imView, K9 Web Protection.

Totodată, îți recomand să parcurgi și ghidul online următor: https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/protecting-childrens-privacy/ , care tratează inclusiv tema prevenției prin gestionarea setărilor de confidențialitate pe rețele de socializare (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Tumblr etc.), dar și asigurarea confidențialității prin utilizarea VPN și anonimizarea navigării pe Internet. Ghidul conține instrucțiuni detaliate pentru protejarea utilizatorului in interacțiunea cu cele mai utilizate sisteme de operare, inclusiv platforme mobile.

În speranța că informațiile furnizate îți vor fi de folos, îți doresc să fii părinte bun.